Senast uppdaterad: juni, 2024

Avståndsmätare bäst i test

Bästa avståndsmätaren

Välkommen till vår djupgående recension och jämförelse av avståndsmätare, där vi presenterar de mest effektiva och pålitliga verktygen som testats under 2023. Avståndsmätare har blivit oumbärliga för yrkesverksamma inom byggbranschen och gör-det-själv-hantverkare, tack vare deras förmåga att mäta avstånd snabbt och exakt. Vi har testat toppmodellerna på marknaden, inklusive Leica Disto D510, Stabila LD 520, Hultafors HDL 100-S, GLM 80 och Leica Disto X310, för att ge dig en fullständig översikt över de bästa alternativen. Läs vidare för att upptäcka vilken avståndsmätare som är bäst i test och perfekt för dina mätbehov.

Leica Disto D510 är mer än bara en avståndsmätare; det är ett sofistikerat mätverktyg som kombinerar precision, användarvänlighet och hållbarhet. Med modern teknik och innovativa funktioner ger denna enhet överlägsen prestanda inom mätning och layout.

Stabila LD 520 är en avståndsmätare som kombinerar modern teknik med användarvänlighet, vilket resulterar i en enhet som klarar av allt från de enklaste till de mest komplexa måttuppgifterna.

Hultafors HDL 100-S är en tillförlitlig och effektiv avståndsmätare som erbjuder en idealisk balans mellan prestanda och prisvärdhet. Det är en idealisk lösning för alla som behöver mäta avstånd snabbt och effektivt.

#1 Leica Disto D510

Betyg:5/5
5/5

Fördelar:

 • Högprecisionsteknik: D510 erbjuder exceptionell noggrannhet, vilket gör det möjligt att mäta med en felmarginal på bara 1mm.
 • Robust konstruktion: Den robusta designen tål tuffa förhållanden på arbetsplatsen, med en skyddsklass på IP65 mot damm och vatten.
 • Bluetooth Smart 4.0: Ger möjlighet att snabbt och enkelt överföra mätresultat till andra enheter, vilket förenklar arbetsflödet.
 • Inbyggd digital kamera: Funktionen för digital sikte underlättar mätningar över långa avstånd.
 • 360-graders lutningssensor: Lutar hela vägen runt för vertikala och horisontella mätningar.

Nackdelar:

 • Pris: D510 är en av de dyrare avståndsmätarna på marknaden, vilket kan avskräcka vissa användare.
 • Komplexa funktioner: Trots sin användarvänlighet kan några av dess avancerade funktioner vara svåra att förstå för nybörjare.

Leica Disto D510 framhäver sig med sin avancerade teknologi och noggrannhet. Även om priset är i högre änden, är det en solid investering för yrkesverksamma som behöver tillförlitliga mätresultat under alla förhållanden. Med tanke på dess robusthet, precision och användarvänliga funktioner är det en stark kandidat för alla som söker den bästa avståndsmätaren.

#2 Stabila LD 520

Betyg: 4.5/5
4.5/5

Fördelar:

 • Mångsidighet: Med en mätkapacitet på upp till 200 meter och funktioner som avstånd, area, volym, lutning, kan detta verktyg hantera en mängd olika uppgifter.
 • Digital måltavla: LD 520 har en inbyggd digital måltavla, vilket ger överlägsen siktnoggrannhet vid långa avstånd.
 • Integrerad kamera: Denna funktion gör det möjligt att ta foton av mätområdet för senare referens.
 • Bluetooth-anslutning: Möjliggör snabb och enkel dataöverföring till andra enheter.

Nackdelar:

 • Pris: Även om det erbjuder mycket, kan priset för LD 520 vara högt för vissa användare.
 • Storlek och vikt: Jämfört med andra avståndsmätare kan denna modell vara lite större och tyngre, vilket kan vara en nackdel för vissa.

Stabila LD 520 är en högkvalitativ avståndsmätare som erbjuder en rad funktioner, från grundläggande avståndsmätning till mer komplexa mätningar. Trots att det kan vara en större investering, så kompenserar dess mångsidighet, noggrannhet och användarvänliga funktioner väl för priset. Om du söker en avståndsmätare som kan klara av både enkla och komplexa uppgifter med lätthet, så är Stabila LD 520 definitivt värt att överväga.

#3 Hultafors HDL 100-S

Betyg: 4/5
4/5

Fördelar:

 • Prisvärdhet: HDL 100-S erbjuder solid prestanda till ett mycket konkurrenskraftigt pris.
 • Användarvänlighet: Den är enkel att använda, även för de som inte är bekanta med tekniken.
 • Robust design: Det har en robust konstruktion som är tillräckligt hållbar för att klara av en rad olika arbetsförhållanden.
 • Praktiska funktioner: Det erbjuder en rad användbara funktioner, inklusive mätning av avstånd, area och volym.

Nackdelar:

 • Ingen Bluetooth: Denna modell saknar Bluetooth-funktionalitet, vilket kan vara en nackdel för vissa användare.
 • Mindre avancerade funktioner: Jämfört med dyrare modeller, saknar HDL 100-S vissa avancerade mätfunktioner.

Hultafors HDL 100-S är en pålitlig och prisvärd avståndsmätare som erbjuder en bra kombination av prestanda och prisvärdhet. Medan den kanske saknar några av de mer avancerade funktionerna som finns på dyrare modeller, kompenserar dess enkelhet, robusthet och användarvänliga design för detta. Det är en utmärkt lösning för de som behöver en grundläggande men tillförlitlig avståndsmätare.

#4 Laseravståndsmätare GLM 80

Precision och lång batteritid, flera användare har uttryckligen berättat om hur nöjda dem är med denna avståndsmätare.

Betyg: 4/5
4/5

Laseravståndsmätaren GLM 80 från Bosch är ett pålitligt verktyg som kombinerar praktiska funktioner och precision. Den är särskilt uppskattad för sin kompakta storlek och lätta design, vilket gör den till ett bra val för dem som behöver ett bärbar mätverktyg.

Fördelar:

 • Portabilitet: GLM 80 är kompakt och lätt, vilket gör den lätt att bära runt och använda överallt.
 • Precision: Den erbjuder hög precision i sina mätningar, med en maximal avvikelse på endast 1,5 mm.
 • Lång batterilivslängd: Med en enda laddning kan du utföra upp till 25 000 mätningar.
 • Inbyggd lutningssensor: Den kan mäta vinklar och lutningar upp till 360 grader, vilket är användbart för mer komplexa mätuppgifter.

Nackdelar:

 • Saknar robusthet: GLM 80 kanske inte är den mest robusta avståndsmätaren på marknaden och kan vara känslig för hård behandling.
 • Inget skydd mot vatten eller damm: Den saknar skydd mot vatten och damm, vilket kan vara en nackdel i vissa arbetsmiljöer.

Bosch GLM 80 är en kompakt och pålitlig laseravståndsmätare som erbjuder goda prestanda till ett rimligt pris. Trots att den kanske saknar robustheten hos vissa andra modeller, gör dess precision och portabilitet den till ett bra val för många användare. Med dess inbyggda lutningssensor och långa batterilivslängd, är GLM 80 ett flexibelt och effektivt mätverktyg för en mängd olika uppgifter.

#5 Disto X310 Leica

Nogrannhet och robust, flera användare har uttryckligen berättat om hur nöjda dem är med denna avståndsmätare.

Betyg: 3.5/5
3.5/5

Avståndsmätaren Disto X310 från Leica är ett kraftfullt mätverktyg som är känt för sin pålitlighet och noggrannhet. Dess robusta design och högpresterande funktioner gör det till en pålitlig partner i varje mätsituation.

Fördelar:

 • Noggrannhet: X310 erbjuder exceptionell mätnoggrannhet, upp till 1 mm.
 • Robusthet: Med en IP65-klassificering är den damm- och vattentät, vilket gör den lämplig för krävande arbetsmiljöer.
 • Flera mätfunktioner: Den har ett antal praktiska mätfunktioner, inklusive avstånd, area, volym och lutning.
 • Smart Horizontal Mode™: Denna funktion tillåter korrekta horisontella mätningar även om objektet är utom synhåll.

Nackdelar:

 • Högt pris: Den har ett ganska högt pris jämfört med andra liknande verktyg på marknaden.
 • Ingen Bluetooth: Saknar Bluetooth-kompatibilitet, vilket kan begränsa överföringsalternativen för mätdata.

Leica Disto X310 är ett kraftfullt och robust mätverktyg som erbjuder exceptionell noggrannhet och ett brett utbud av mätfunktioner. Trots att den kanske ligger i den högre prisklassen, och saknar Bluetooth, är den känd för sin tillförlitlighet och hållbarhet. Om du söker en avståndsmätare för krävande miljöer och komplexa mätuppgifter, är Disto X310 ett starkt alternativ att överväga.

Köpguide

Att köpa en avståndsmätare kan vara en utmaning om du inte är säker på vad du ska leta efter. Här är några nyckelfaktorer att överväga när du väljer den rätta avståndsmätaren för dina behov.

1. Mätomfång: Det första du bör tänka på är vilket mätomfång du behöver. För hemmabruk räcker det oftast med en avståndsmätare som mäter upp till 30 meter. För professionellt bruk, där större avstånd kan behövas, kan det vara värt att investera i en mätare med större räckvidd.

2. Noggrannhet: En annan viktig faktor att överväga är noggrannheten hos mätaren. De flesta moderna avståndsmätare erbjuder noggrannhet på +/- 1 till 2 mm, vilket är mer än tillräckligt för de flesta tillämpningar.

3. Funktioner: Utöver grundläggande avståndsmätning, har många enheter extra funktioner som mätning av ytor, volymer och lutningar. Andra kan även ta fotografier eller ansluta till Bluetooth för dataöverföring. Välj en mätare med de funktioner som bäst uppfyller dina behov.

4. Robusthet och skydd: Om du planerar att använda din avståndsmätare utomhus eller i tuffa arbetsmiljöer, kan det vara värt att välja en modell som är damm- och vattentät.

5. Pris: Priset på avståndsmätare varierar kraftigt beroende på märke, funktioner och kvalitet. Sätt en budget för ditt köp och försök att hitta den bästa mätaren inom den budgeten.

6. Användarvänlighet: Slutligen, se till att den avståndsmätare du väljer är lätt att använda. En god användarvänlighet innefattar en lättläst display, intuitiva kontroller och enkel datahantering.

Att välja rätt avståndsmätare handlar om att matcha dina behov med rätt funktioner, samtidigt som du håller budgeten i åtanke. Genom att noga överväga var och en av dessa faktorer, kommer du vara väl rustad för att hitta den perfekta avståndsmätaren för dina behov.

Frågor och svar

Laseravståndsmätare erbjuder betydande noggrannhet och bekvämlighet. De kan mäta mycket längre avstånd än ett mätband, och ofta med större precision. Dessutom kan data enkelt lagras och överföras till andra enheter i vissa modeller.

En laseravståndsmätare fungerar genom att sända ut en laserstråle mot en yta och sedan mäta tiden det tar för strålen att återvända till enheten. Genom att använda hastigheten på ljuset kan mätaren sedan räkna ut avståndet till ytan.

Ja, de flesta moderna laseravståndsmätare kan användas både inomhus och utomhus. Men det är viktigt att notera att starkt solsken kan påverka laserns synlighet och enhetens förmåga att korrekt detektera laserstrålen.

Inte alla avståndsmätare är vattentåliga. Om du planerar att använda din mätare utomhus eller i fuktiga miljöer, bör du leta efter en modell som har en angiven IP-klassificering för vatten- och dammtålighet.

Nej, de flesta avståndsmätare är utformade för att vara intuitiva och enkla att använda. Men det är alltid en bra idé att läsa igenom användarhandboken för att förstå alla funktioner och för att kunna utnyttja enheten till fullo.

Sammanfattning

Leica Disto D510 tog förstaplatsen med ett betyg på 5/5 tack vare sin enastående noggrannhet och funktionalitet. Den är känd för sin robusthet och långa batteritid. Med IP65-klassificering kan du lita på den även under krävande arbetsförhållanden.

Nära bakom kom Stabila LD 520 som erbjöd stark konkurrens med ett betyg på 4.5/5. Det här är ett pålitligt och användarvänligt verktyg som levererar hög noggrannhet. Dess förmåga att överföra data till andra enheter är en stor bonus, särskilt för professionella användare.

På tredje plats hittar vi Hultafors HDL 100-S, som fått betyget 4/5. Det här är en bra allroundmätare som kombinerar bra prestanda med en konkurrenskraftig prislapp. Den har robust konstruktion och flera användbara funktioner, även om dess batterilivslängd kan vara kortare än vissa konkurrenter.

Laseravståndsmätare GLM 80 kom på fjärde plats med ett betyg på 4/5. Den är kompakt, lätt och erbjuder goda prestanda till ett rimligt pris. Trots att den saknar robustheten hos vissa andra modeller, gör dess precision och portabilitet den till ett bra val för många användare.

Slutligen, med ett betyg på 3.5/5, tog Leica Disto X310 femteplatsen. Den är känd för sin pålitlighet och robusthet, och även om den ligger i den högre prisklassen, erbjuder den ett antal kraftfulla funktioner som gör den till ett starkt alternativ att överväga.

Oavsett dina behov, hoppas vi att denna genomgång har gett dig viktig insikt som hjälper dig att hitta den bästa avståndsmätaren för dig.