Pellets bäst i test

Behöver du värma upp din bostad så har du absolut hamnat rätt. Vi har både pellets och ved för omgående leverans från olika leverantörer till riktigt bra priser! Sluta frys och börja värma upp din bostad.

Pellets består av antingen ihop pressat kutterspån eller vanligt sågspån. När man har samlat ihop dessa olika spån torkas det för att senare finfördelas och pressas ihop så att det slutligen får en pelleterad form. Denna sammanpressning sker under ett extremt högt tryck samt att man tillsätter väldigt mycket värme. När denna process är färdig kyls alla nyblivna pellets ner och läggs i respektive förpackningar. Vips så har bio-bränsle skapats, bio-bränsle är ett förnybart bränsle vilket är bra.
Viktigt att känna till är förvaringen av pellets. Pellets bör förvaras i en försluten pelletsbehållare i ett enskilt utrymme, gärna enskilt från andra byggnader med bra ventilation. Anledningen är att pellets som ligger öppet utsöndrar farliga gaser som till exempel kolmonoxid. Detta är mycket farligt för oss människor då gasen kan leda till att man blir medvetslös. Har du bra ventilation är det inga problem. Bränslepellets har ett mycket högt energi innehåll och används för att värma upp hus med hjälp av en pelletsbrännare. Man kan även använda pellets i kaminer, det går alldeles utmärkt.

Ved är även det ett mycket effektivt sätt att skapa värme på och självklart kan du köpa det här hos oss. Ved är trä som kommer från nedsågade träd. Dessa torkas sedan och klyvs till önskad storlek så att det blir rätt längd på vedträna. Olika träslag har olika egenskaper och här tänkte vi berätta kort om de populäraste ved sorterna.

Björk: Björk är ett fantastiskt träslag att göra ved utav och absolut vår favorit här på byggjätten. Torktiden för träved är ganska lång, 2 år men i och med att veden inte slår gnistor så att du kan ha en öppen brasa är det värt väntan.
Gran: Granen är ett trevligt träslag som torkar snabbt, ungefär på ett år. Oavsett hur mycket träet har torkat finns kåda kvar vilket är gnistskapande så det ultimata är att elda i kamin med denna vedsort.
Tall: fungerar på samma sätt som gran men är extremt enkelt att tända eld på. Luktar gott dessutom.
Ek: Torktiden för ek är lång, upp till 3 år. Dock är det absolut värt mödan. Ek är inte speciellt bra att starta en eld med men däremot är det ett fantastiskt träslag att elda med. Jämna och fina lågor med få gnistor, håller länge.

Stort lycka till med att värma upp ditt hem, oavsett om det är med pellets eller ved!